Zadaci-linearne strukture

cropped-nn.jpg

 

 

 

 

Задатак бр1.

Napisati program koji izbacuje cifru desetica u unesenom broju n.
Ulaz:79645 Izlaz:7965

Задатак бр2.  ( 3)
Учитати са тастатуре координате три тачке троугла у равни. Написати програм који исписује обим и површину тругла користећи Heronovu формулу за рачунање површине.
Улаз: (x1,y1) -3, 0 (x2,y2) 0, 4 (x3,y3) 3, 1 Излаз: Obim:15.324 Povrsina:10.5

Задатак бр3 .    (5)
На извор струје напона U прикључена су три серијски спојена отпорника R1, R2 и R3. Потребно је израчунати укупан отпор
R, јачину струје I и поједине падове напона на отпорима :U1, U2 и U3.
Улаз: 20 , 4 , 6 , 3 Излаз:R=13, I=1.53846 U1=6.15 U2=9.23 U3=4.615

Задатак бр.4   ( 6)
Воз креће из мјеста А према мјесту B брзином v1 km/h, а други, истовремено, у супротном смјеру брзином v2 km/h. Мјеста А и B су међусобно удаљена s km.Израчунати удаљеност од мјеста А на коме ће се возови сусрести и вријеме сусретања.
Улаз: 120 135 720 Излаз: 338.824 2.82
Задатак бр.5   (7)
На столици масе Ms kg сједи човјек масе Mc kg. Колики је притисак на подлогу ако столица има четири ноге чији је пресјек квадрат странице x изражене у cm.
Улаз: 5 85 10 Излаз:22 072.5 paskala

Задатак бр.6    (31)
Вриједни Хобит Житко Цвеклић је ријешио да у својој башти све припреми за садњу црвеног парадајза. Он у својој башти већ има на једној правоуганој парцели плави парадајз, а Хобити вјерују да црвени и плави парадајз морају да буду одвојени, тј. да не смију да се саде један поред другог. Да би све припремио, он је рјешио да ограничи канапом правоугаони дио око парцеле са плавим парадајзом, ван кога може да се сади цвени парадајз. Међутим, ту је Житко наишао на проблем и никако не може да израчуна колико му канапа треба да би означио парцелу. Помозите Житку и напишите програм који за унијете димензије парцеле са плавим парадајзом D и S у метрима и растојање између парцела са црвеним и плавим парадајзом R, такође у метрима, израчунава колико је метара канапа Житку потребно.
Ulaz: 5 7 2 Izlaz:40

Задатак бр.7  (34)

222

На такмичењу младих  извиђача тимови увијвек рјешавају неколико различитих задатака. Први задатак је био да направе висећи мост.Мост треба да се састоји од два паралелна канапа која су везана за обале. Трећи канап треба да се чворовима причврсти за ова два канапа у цик-цак тако да формира одређен број троуглова једнаких страница. Написати програм који ће да помогне младим извиђачима да израчунају колико чворова укупно треба направити, ако се зна да треба формирати Т троуглова.
Ulaz:4 Izlaz:6

Задатак бр.8   (42)
Чика Жарко има фабрику за израду намештаја. У фабрици раде Боле, Јеленко, Рајко, Коста, Сава и Вук. На изради столица раде Боле, Јеленко и Рајко. За један дан Јеленко направи 2 пута више столица него Боле, а Рајко направи 3 пута више столица него Јеленко. Написати програм STOLICE који израчунава колико целих дана треба Болету, Јеленку и Рајку да направе K столица, ако Боле и Јеленко заједно за један дан могу да направе S столица.
Улазни подаци. Прва линија стандардног улаза садржи ненегативан цео број K (0 ≤ K ≤ 10000) који представља број столица које треба направити. Друга линија стандардног улаза садржи ненегативан цео број S (0 < S ≤ 1000) који представља број столица које за један дан могу да направе Боле и Јеленко.
Напомена. Број S мора бити унет тако да Боле и Јанко могу да направе по цео број столица.
Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи ненегативан цео број кпји представља број дана потребних за прављење столица.

Ulaz: 300 15 Izlaz: 6

Задатак бр.9    (43)

43За такмичење из музичког, столови за такмичаре се постављају у облику квадрата који је унутар већег квадрата. У већем квадрату столoви се постављају тако да сваки такмичар, сем оних који седе у теменима квадрата, седи тачно иза такмичара који седи у мањем квадрату. Написати програм KVADRATI у коме се уноси број такмичара у мањем квадрату, а затим одређује максималан број такмичара који се може сместити у пва два квадрата.
Улазни подаци. Једина линија стандардног улаза садржи позитиван цео број K који представља број такмичара који може да седне у мањи квадрат.
Излазни подаци. Једина линија стандарднoг излаза садржи позитиван цео број који представља максималан број такмичара који се може сместити у oва два квадрата.
Напомена. Улазне вредности ће бити исправне, тј. увек ће моћи да се распореде у облику квадрата.
Ulaz: 12 Izlaz: 32
Задатак бр.10  ( 44)

Рестпран „36“ је због добре хране и одличне забаве увек пун гостију, због чега се запослени у њему труде да направе што више места за седење. Ресторан располаже столовима за шест, четири и две особе, од којих прва врста заузима површину од 7м2, друга 5м2, а најмања 2м2. Поред столова у ресторану се мора наћи место и за бенд који забавља госте и који сваке вечери наступа са различитим бројем извођача, при чему је по извођачу потребно обезбедити 1м2. Обзиром да број извођача варира, столови се сваке вечери изнова распоређују.
Зна се да:
– столова за 4 и 6 особа има толико да се сигурно сви могу увек распоредити и они се први постављају
– простор који бенд заузима никада није већи од простора који остаје слободан након што се поставе столови за 4 и 6 особа
– након расппређивања столова за 4 и 6 особа и бенда, преостали простор се попуњава столовима за две особе.
Написати програм STOLOVI који након уноса површине ресторана, броја столова за 4 и 6 особа и броја извођача у бенду одређује колико столова за две особе може да се постави.
Улазни подаци. Стандардни улаз садржи четири линије од којих свака садржи по једaн позитиван цео број и то следећим редим: прва линија – R површина ресторана, друга линија – S1 број столова за четири особе, трећа линија – S2 број столова за шест особа, четврта линија – B број извођача у бенду.
Излазни подаци. Једина линија стандардног излаза садржи ненегативан цео број који представља број столова за две особе који се може поставити.

Ulaz: 58 2 4 5 Izlaz: 7

 

Задатак бр.11  (59)

Екипа радника заради 5800 КМ. У укупној тој заради Мирко учествује 16%, Марко са 12%, Дарко са 16%, Дане са 18%, Ана са 20% и Мира са 18%. Написати програм који израчунава колика је зарада у КМ сваког од наведених радника. Резултате исписати у облику табеле тако да су у првој колони имена радника, у другој проценат и у трећој зарада у КМ.

Ulaz: Ulazni podaci su iz teksta zadatka

59

 

 

 

 

Задатак бр.12

У земљи Тарзанији постоје само ситне монете (1, 2, 5 или 10 јукуку). Продавачице често имају проблем са враћањем кусура, те програмери помажу својим програмима за рјешавање овог проблема. Напишите програм KUSUR који ће за куповину у вриједности P и за вриједност V коју је купац дао касирки, одредити колико најмање монета може да се исплати купцу као кусур. Претпоставити да касирка располаже са довољно много монета (1, 2, 5 или 10 јукуку), као и да се увијек враћа тачан износ кусура (тј. касирка неће давати жваке или остајати дужна купцу). Вриједности P и V су два цијела броја која се учитавају из прве линије стандардног улаза и раздвојена су једним бланко карактером.
ПРИМЈЕР
Ulaz: 14 20 izlaz:2

 

Задатак бр.13

Разредни старjешина је израчунао средњу оцjену ученика S на основу 12 предмета. Сазнао је да у просjек улази и тринаеста оцjена из владања V. Написати програм који на основу S и V одређује средњу оцјену ученика.

Ulaz: S=3.00 V=5    Izlaz:3.15

 

Задатак бр.14

Војници се крећу у колони дужине D метара, брзином V km/h. Командир који се налази на крају колоне, шаље курира на бициклу са поруком на чело колоне. Предавши поруку, курир се одмах враћа назад. Брзина курира бициклисте је B km/h. Послије колико времена се бициклиста враћа на крај колоне?

Ulaz: D=24m V=2km/h B=10km/h   Izlaz: 18 sekundi

 

Задатак бр.15

Један радник би завршио неки посао за x сати. Ако му друг помогне тако да заједно раде y сати посао би се завршио за z сати. Написати програм који одређује за које вријеме би његов друг сам завршио посао.
Ulaz: 5 1 3 Izlaz:2.50

 

Задатак бр.16

Један посао би Марко и Никола завршили заједно ако Марко ради X дана, а Никола Y дана. Међутим, Никола мора да напусти посао послије К дана, па је Марко морао радити P дана дуже. Колико би дана требало Марку а колико Николи да цио посао уради сам ?

Ulaz : X=18, Y=16 ;K=12, P=3 Izlaz : 30.0    40.0

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s